Warning: file_get_contents(http://api.facebook.com/restserver.php?method=links.getStats&urls=http://www.xn--lbeprogrammer-bnb.dk/intervaltræning) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/iselsker.dk/public_html/loebe/plugins/content/al_facebook_comments/al_facebook_comments.php on line 478

Intervaltræning

Udskriv
facebookfacebooktwittertwitter

Intervaltræning er en af de allerbedste træningsformer til at forbedre dit kondital, og vil samtidig gøre dig til en hurtigere løber. I de fleste løbeprogrammer her på siden, og også løbeprogrammer du finder andet sted, vil der derfor også ofte være en dag i dit løbeprogram, hvor den står på intervaltræning.
Intervaltræning er samtidig en meget hård træningsform og det bør begrænses til ca. 1. gang om ugen. Du presser din krop til det yderste og derfor er det en god ide at holde en dags restitutionspause efter intervaltræning. Hvis du absolut ikke kan undvære en daglig løbetur, så tag en kort tur i roligt tempo dagen efter intervaltræning.

Intervaltræning kan i sin opbygning minde lidt om et simpelt begynderløbeprogram, hvor man skiftevis løber og går/jogger. Forskellen er, at man ved intervaltræning løber hurtigt/spurter for derefter at jogge/gå for at få pulsen en smule ned igen, inden man igen sætter af sted i høj fart.

Det primære formål med intervaltræning i sit løbeprogram, er at forbedre sin kondition (den maksimale iltoptagelse). For at gøre dette bedst muligt, er man nødt til at belaste de ilttransporterende organer mest muligt og i længst mulig tid. Dette gøres ved, at træne tæt ved max puls. Det er de færreste, der kan træne med så høj intensitet ret lang tid ad gangen. Her kommer fordelen ved intervaltræning. Ved at intervaltræne deler man sin træning op i mindre bider. Man løber til man er nær udmattelse, hvorefter den lille ”pause” hvor man enten går eller jogger får pulsen lidt ned igen, så man kan overkomme næste interval. På den måde, er det muligt med intervaltræning, sammenlagt at holde en længere træning ved høj intensitet, end hvis man havde løbet uden de små pauser.

Intervaltræning er altså træning med meget høj intensitet og der skal under HVERT interval løbes til. Det er dog vigtigt, at du ikke løbere hurtigere end du (næsten) kan holde den samme fart i første og sidste interval under din intervaltræning. Løber man for hurtigt de første intervaller vil intensiteten dale i de sidste. Da dette gør at intervaltræningen ikke bliver helt optimal, er det vigtigt at være opmærksom på, ikke at løbe for stærkt i de første intervaller, hvor man har mest energi.
Pauserne er derimod ikke så vigtige at overholde præcis. Kan du mærke, at du behøver en lidt længere pause for at være restitueret til næste interval er det okay at forlænge den en smule.Typisk vil man under intervaltræning gå/jogge halvdelen af den tid man løber stærk. Et eksempel kan være at man løber i 4 minutter efterfulgt af 2 minutters pause ( gang/joggen) – Dette gentages 6 gange i alt. Fordelen ved at holde sig i gang i pauserne med enten gang/jog under intervaltræning er, at man på den måde restituere hurtigere, fordi kredsløb og stofskifte holdes i gang. Samtidig føles det ikke så hårdt at komme i gang igen med næste interval.


En anden form for intervaltræning kan være bakketræning. Denne træning styrker udover kredsløbet og konditallet også muskulaturen i benene. Typisk vil man vælge en bakke på ca. 150-300 meter, hvor man løber i høj fart op, for derefter at jogge roligt ned igen. Gentag dette 4-8 gange alt efter din løbeform.

Vi vil løbende holde artiklen opdateret med ideer til din intervaltræning.

Husk altid at starte og slutte intervaltræning med at jogge 5-10 minutter.

Er du helt ny inden for løb bør du i stedet se på vores løbeprogram for begyndere og vente lidt endnu med intervaltræning.

God fornøjelse med intervaltræning.

Copyright 2011 Intervaltræning - Løbeprogrammer.dk - Løbeprogram for alle. Designed by Joomla templates. All Rights Reserved.