Tøj til vintertræning

Udskriv
facebookfacebooktwittertwitter

Det kniber ofte med motivationen, når der skal løbetrænes henover vinteren og ofte kan man blive imponeret over sin egen opfindsomhed, når det handler om undskyldninger for at udsætte løbeturen. For at det ikke skal blive for surt at løbe om vinteren, er det vigtigt med noget ordentligt løbetøj.


Når du løbetræner om vinteren gælder det om at finde en balance, hvor man hverken får det for varmt eller kommer til at fryse for at få en god løbeoplevelse ud af vintertræningen. Det vil også hjælpe med motivationen og gøre det nemmere at overtale sig selv til at følge sit løbeprogram henover vinteren, ved at sørge for at gøre sine løbeture så behagelige som muligt ved at bruge det rigtige løbetøj.
Når du kigger efter løbetøj til vintertræningen skal du undgå bomuldstøj. Bomuld vil suge sveden til sig i stedet for at transportere det væk fra kroppen.  Vælg i stedet løbetøj lavet af polyestermateriale eller uld som er svedtransporterende og vil lede sveden væk fra kroppen. Når du motionere sættes din forbrænding op og kroppen bliver varmere end normalt. For at køle huden ned igen vil din krop reagere ved at begynde at svede. Hvis ikke sveden bliver ledet væk fra kroppen vil din hud hurtigt blive kold og du vil nemt komme til at fryse.
Det er forskelligt fra person til person, hvor meget tøj de har brug for når de løber om vinteren. Løber du med høj intensitet har du heller ikke behov for lige så meget løbetøj som en der løber med lav intensitet. Det nemmeste er at prøve sig lidt frem for at finde ud ad hvad der passer bedst til ens løbestil. Normalt vil du have den rigtige mængde tøj på, hvis du føler det lidt køligt i starten af din løbetur. Efterhånden som du bliver varm vil løbetøjet være passende til træningen.



Løbetøj til overkroppen
Klæd dig gerne i flere lag. Den opvarmede luft imellem tøjlagene vil virke isolerende og sørge for at du holder dig varm, når du løber. De fleste vil føle det mest behageligt med 3 lag. I det sene efterår og tidlige forår vil det ofte være tilstrækkeligt med to lag. Brug da lag 1+3.
Som inderste lag (lag1) skal du have tætsiddende undertrøje i polyester, der både varmer og virker svedtransporterende. Her kan du bruge overdelen fra et sæt skiundertøj.
I det midterste lag (lag2) skal du igen vælge en trøje lavet i polyester. Her vil en fleecetrøje være velegnet. De kan også fås i flere forskellige tykkelser alt efter hvor kuldskær du er eller hvor koldt der er udenfor.
Som det yderste lag (lag3) bør du vælge en løbejakke eller løbevest i vandafvisende og vindtæt materiale, der kan holde den kolde luft ud og sørge for at kroppen forbliver varm.

 

Løbetøj til underkroppen/benene.
Til ben/underkroppen kan du vælge et par tætsiddende vintertights. Vintertights er ca. 3 gange så tykke som sommertights og er ru på indersiden. Alternativt kan du indenunder dine sommertights have et par skiunderbukser.
Hvis du ikke er til tætsiddende tights kan du i stedet vælge et par lange underbukser/ski underbukser med et par løse vandafvisende træningsbukser uden på.
Fordelen ved tights er, at de samtidig støtter muskler og grundet tætheden vil de hurtigt og effektivt lede varmen væk fra kroppen.


Løbebeklædning ansigt og hænder
Man kan nemt komme til at fryse hænderne, når man løber om vinteren. For at afhjælpe dette kan du også få løbehandsker lavet i svedtransporterende materiale både med og uden vindfor, så du ikke kommer til at fryse hænder og fingre under løbeturen. Undgå at bruge skihandsker eller luffer, da de ikke er særligt effektive til at lede varmen væk og du vil komme til at svede om hænderne.
Den kolde vind er hård for ansigtet. Samtidig er hovedet også det sted på kroppen, hvor vi mister mest kropsvarme. Ca. 1/3 af kroppens varme bliver udledt via hovedet. For at holde på varmen kan du bruge en hue eller et pandebånd lavet i fleece eller polyester. Løb om vinteren i vind og blæst kan være meget koldt og hårdt for ansigtet. Løber du meget i vind kan det derfor være en god ide at lempe lidt på forfængeligheden og trække i en knap så smart, tynd løbe elefanthue i svedtransporterende materiale. Fordelen ved at bruge en elefanthue frem for en alm. hue er at den varmer hele ansigtet og ikke kun toppen.

Løbesko og løbesokker:
De fleste løbere oplever ikke problemer med at holde fødderne varme, når de løber henover vinteren. Tynde løbesokker i polyester vil være fint for de fleste. Har du brug for mere varme end det, kan du vælge at tage en tynd uldstrømpe uden på dine svedtransporterende strømper.
Der findes specielle løbesko til vinterbrug. Disse løbesko har en syntetisk membran, der gør dem varmere end almindelig løbesko. Vinterløbesko har også en kraftige profil på undersiden, der vil gøre det nemmere at stå fast, når der er glat. Du kan sammenligne det med sommer- og vinterdæk til bil.
Løber du i mørke kan det også være nødvendigt med lidt ekstra udstyr for at blive set. Læs mere om det i vores artikel om at blive set i mørke, når du løber.

Copyright 2011 Løbeprogrammer.dk | løbetøj til vintertræning - løbeprogram for alle.. Designed by Joomla templates. All Rights Reserved.